ВИСНОВОК


Спираючись на віковий кулінарний народний досвід, сучасні кухарі винаходять нові страви, що відрізняються вишуканістю смаків і форм, використовуючи, а не перекреслюючи традиційні. Вироблена віками смакова культура настільки стабільна, що навіть запозичені в інших народів страви завжди пристосовувалися до стереотипів місцевого харчування, перероблялися і по-своєму вдосконалювалися. Серед слов'янських кухонь українська користується широкою популярністю. Вона давно одержала поширення далеко за межами України, а деякі блюда української кухні, наприклад борщі і вареники, ввійшли в меню міжнародної кухні.

Аналіз традиційного національного харчування, повернення сучасній українській кухні забутих, відкинутих через надмірне захоплення новими сільськогосподарськими культурами та новітніми харчовими технологіями і винаходами (наприклад, чіпси) корисних рослин з природного довкілля буде, безсумнівно, безпосередньо сприяти покрашенню здоров'я українців, а опосередковано – українцям – українську свідомість.

Кожна українська сім’я важала за честь зберігти свої традиції, щодо харчування. Так чому ж зараз ми іх поступово втрачаємо? «Підвищення рівня культури харчування з урахуванням національних традицій і світового досвіду;» - є одним з пунктів розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. N 332-р. Уряд України видає та затверджує закони, розпорядження поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення, але наврядчи всі ці заходи будуть дієвими без зусиль самого українського народу. Невже все грунтується лише на бажанні збагачення і всі забувають про історичний досвід,корисність та неповторний смак української кухні. Ми повинні зрозуміти, що втрачаючи свою самобутню культуру, у чому б вона не мала свій прояв, ми втрачаемо самих себе, свої традиції, своє коріння.

Коментарі